Nederland Anno 2016

Met het verergeren van de situatie in Syrië en Irak en het toenemende aantal vluchtelingen dat naar Europa en naar Nederland komt, stijgt de populariteit van de PVV en polariseert de samenleving. “Links” en “rechts” (tussen aanhalingstekens, want zo simpel is het natuurlijk niet) maken elkaar uit voor alles was lelijk is, alleen gaat “rechts” nog een stapje verder, met het verstoren van democratische processen en het plegen van terroristische aanslagen op AZCs.

Ik probeer uit alle macht te begrijpen wat die mensen bezielt, maar het lukt me niet. Ik ben uiterst voorzichtig met mensen “dom” te noemen, maar ik zie bij de hard schreeuwende PVV-aanhang maar weinig oog voor de realiteit en vooral heel veel ongefundeerde boosheid en angst. “Het volk” (wederom tussen aanhalingsteken, want laat duidelijk zijn dat hiermee lang niet het gehele Nederlandse volk wordt bedoeld, al lijken Wilders en zijn aanhang te denken van wel) vindt, dat de politiek niet naar ze luistert. En wie niet luisteren wil, die moet maar voelen. De columnist Laurens van Voorst schreef het laatst al eens treffend op, maar “het volk” heeft geen idee waar het allemaal over gaat. Iedereen heeft een mening, zonder zich te verdiepen in de materie. Dat vind ik jammer. En dom.

Wat helaas wel pijnlijk duidelijk wordt, is dat er in Nederland erg veel racisten wonen. Mensen die zich in hun denkbeelden laten leiden door hun onderbuik en zich laten meeslepen in de waan van de dag. Mensen met weinig tolerantie, die vooral voor zichzelf kiezen en bang zijn voor- of een hekel hebben aan alles wat “anders” is. Die mensen voelen zich nu gesteund door Geert Wilders en gaan zonder schaamte de straat op om de ruiten van het gemeentehuis in te gooien en de politie te bekogelen met vuurwerk. Het blijkt weer dat mensen erg veel moeite hebben om hun emoties onder controle te houden. En dan vinden ze het gek dat politici niet naar ze willen luisteren. De rechtsstaat komt op deze manier vrij ernstig in gevaar, en dat is Wilders en de PVV zwaar aan te rekenen.

Overigens roepen deze mensen ook hard dat ze vooral géén racisten zijn. Nee, ze willen gewoon geen islam in Nederland. Want moslims, dat zijn terroristen en verkrachters. En die “gelukszoekers”, die moeten hun geluk maar ergens anders gaan zoeken, maar in ieder geval niet in hun wijk. Sorry hoor, maar als je vindt dat alle mannelijke asielzoekers zonder aanleiding moeten worden opgesloten, dan ben je zo ongeveer per definitie een racist.

Ik denk dat iedereen zich wel eens afvraagt hoe het allemaal moet. De antwoorden liggen niet voor de hand. Hoeveel asielzoekers komen er nog? Hoe lang blijven ze? Hoe geven we die mensen een huis en een baan zonder Nederlanders te discrimineren? Hoeveel moet dat allemaal niet kosten? Criminaliteit? Feit is, dat je er op verschillende manieren met deze vragen kunt omgaan, maar je kop in het zand steken, doen alsof ze er niet zijn, of ze wegpesten, lijken me in ieder geval niet de juiste manier.

Natuurlijk zullen er incidenten zijn, en natuurlijk kan niet alles perfect geregeld zijn en probleemloos verlopen. Asielzoekers zijn, net als autochtone Nederlanders, mensen, en die hebben, net als  autochtone Nederlanders (of misschien nog wel vaker) wel eens moeite om hun emoties onder controle te houden. Deal with it. Normen en waarden kun je uitdragen. Criminaliteit kun je bestraffen, daar hebben we politie en justitie voor. Geld voor opvang en integratie is écht niet het grootste probleem. Verder lijkt het mij vooral fijn, als we er met z’n allen voor zorgen dat Nederland een leefbaar land blijft. En dan bedoel ik niet dat we zo weinig mogelijk asielzoekers moeten toelaten of de islam moeten uitbannen, maar dat we vooral een beetje tolerant zijn naar de mensen om ons heen en het hoofd een beetje koel houden. Elkaar met wat waardigheid en respect behandelen. De democratie zijn werk laten doen en de ruiten van het gemeentehuis heel laten. Gewoon een beetje normaal doen. Niet al te moeilijk toch?

Ik ben veel banger voor grote groepen boze bange mensen en voor politieagenten met zware automatische wapens, dan voor alle asielzoekers in Nederland bij elkaar. Ik ben veel banger voor types als Geert Wilders, die de rechtsstaat ondermijnen met opzwepende praatjes en discriminerend getoeter, dan voor alle moslims in Nederland bij elkaar.

Tot slot nog een quote van een boze PVV-aanhanger, die een fragment uit een programma van Paul de Leeuw op Youtube heeft gezet, wat illustreert hoe misleid sommige mensen blijkbaar zijn: “90 procent van de mensen in ons land delen het gedachtegoed van geert wilders maar worden emotioneel gechanteerd door hun geitenwollensokken omgeving en zijn bang slecht te zijn om zo te denken.” Als je dat écht denkt, dan ben je ook wel écht gek.